Artikelen zoeken

Workshopverslag: Creëer meer oefenruimte voor je cliënt met VR

Op 6 september 2017 vond er een workshop plaats over een nieuwe mediatechniek voor behandelingen in de ggz. ‘Creëer meer oefenruimte voor je cliënt met VR’ luidde de titel van de bijeenkomst bij het eLab. Zorgprofessionals en andere geïnteresseerden ervoeren Virtual Reality-toepassingen, waaronder een 360 graden video en enkele VR-animaties. De nieuwe mediatechniek wordt onder meer ingezet bij behandeling van fobieën en bij ontspanningsoefeningen.

Claustrofobie

De start-up Mind Mansion presenteerde twee VR-animaties voor behandeling van fobieën. Bij de VR- animatie voor behandeling van claustrofobie ervoer je kleine ruimtes waar je doorheen liep. Door puzzels op te lossen werd je aandacht afgeleid van de beperktheid van de ruimtes. Die coping strategie kan ggz-cliënten vertrouwen geven om te verblijven in kleine ruimtes. Mind Mansion kan de ruimtes groter of kleiner maken, afhankelijk van de wensen van de cliënt.

Hoogtevrees

Mind Mansion toonde ook een VR-toepassing voor het behandelen van hoogtevrees. Je stond in het echt op een smalle loopplank, zodat de ervaring nog realistischer leek. In de VR-animatie zag je hoe de virtuele vloer langzaam naar beneden zakte, waardoor de illusie van hoogteverschil werd gecreëerd. De animatie maakte gebruik van biofeedback. Je kreeg een VR-bril en een headset op, waarmee via je oor en voorhoofd de hersengolven werden gemeten. Bij een hoog stressniveau zakte de vloer langzamer dan bij een laag stressniveau. Het computerprogramma paste zich dus aan de gebruiker aan.

Gesprekskatalysator

Met de VR-animatie van Ver Binnen konden de aanwezigen ervaren hoe een psychose voelde. Het computerprogramma kan dienen als gesprekskatalysator tussen cliënt en behandelaar. De animatie is ontwikkeld op basis van gesprekken met en tekeningen van Ton, die aan psychoses leed. De VR-animatie toonde bewegende objecten, waaronder brandende schimmen, en liet stemgeluiden horen. Doordat de objecten sneller gingen bewegen en meer stemmen tegelijk te horen waren, kreeg je een zeer beklemmend gevoel.

Bloed prikken

Klinisch psycholoog Senne Pol en verpleegkundig specialist in opleiding Eva van Nunen lieten zien hoe VR kan helpen om angst voor bloedprikken te verminderen. Zij maakten 360 graden video’s, waaronder video’s van de wachtkamer, de huisartsenkamer en de behandelkamer. Tijdens de workshop was er aandacht voor het bloedprikken zelf: een VR-ervaring met elementen uit de echte, fysieke wereld. Je kreeg een VR-bril en koptelefoon op zodat je de behandelkamer kon zien en kon horen wat de verpleegkundige zei. Daarnaast kreeg je een echte armband om, rook je echte ontsmettingsalcohol en drukte Eva met een staafje op je arm, terwijl in de video bloed werd geprikt. Zo kon dus geoefend worden zonder echt bloed te prikken in een echte behandelkamer.

Ontspannen

Voor cliënten met gegeneraliseerde angststoornissen ontwikkelde Jules Smits diverse VR-animaties. Dat deed hij voor zijn opleiding tot verpleegkundig specialist. Tijdens de workshop konden de aanwezigen programma’s ervaren, die bedoeld zijn om mensen te laten ontspannen. In één van de animaties kwamen bijvoorbeeld veel bloemen en vogelgeluiden voor. In een andere animatie zag je witte doeken en pulserend licht, hoorde je rustgevende muziek en kon je mindfulness oefeningen doen.

Zelf VR ervaren

Uit reacties bleek dat de zorgprofessionals en andere aanwezigen het leuk vonden om te experimenteren met VR. Daarnaast werd er druk gebrainstormd over nieuwe VR toepassingen in de GGz. Wil je Virtual Reality zelf ervaren? Kom dan naar de officiële opening van de VR Hub op 27 september. Gratis toegangskaarten zijn beschikbaar via EventBrite.

*auteur: Martijn van den Bouwhuijsen

joep .jpeg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Joep Kolijn. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.