Artikelen zoeken

VR-behandelingen gratis maken voor iedereen

26 juni 2017 | Senne Pol, Lieke Theunissen, Eva van Nunen

Een revolutie in de zorg lijkt aanstaande door de opkomst van Virtual Reality (VR). Simulatie van real-life situaties is goedkoper dan blootstellen aan echte situaties en verkort de behandeltijden.

GGzE wil VR-behandelprogramma's ontwikkelen met fabrikanten, hulpverleners en cliënten en Virtual Reality gratis beschikbaar maken voor iedereen. Dat bleek op een broeierige zomeravond in de Grijze Generaal te Eindhoven. Ruim 20 geïnteresseerden, afkomstig uit de zorg, woonden op 8 juni de eerste VR training bij.

Rond de klok van zes uur verzamelden de genodigden zich bij het trainingslokaal. Onder het genot van pizza's en drankjes werd geluisterd naar de gezamenlijke presentatie van Eva van Nunen en Lieke Theunissen.

VR bril, smartphone en 3D film

Eva Van Nunen - verpleegkundig specialist in opleiding- vertelde wat er nodig is voor een real-life simulatie : "Een Virtual Reality bril, een smartphone en een 360 graden film, bijvoorbeeld uit de App Oculus Rift Store. De smartphone wordt in de VR bril gemonteerd. Bediening vindt plaats met de ogen en het touchpad van de VR bril. Een camera met twee of meer lenzen voldoet om prima 3D filmpjes mee te maken."

Bewezen effectief

Uit de presentatie van Van Nunen bleek verder dat Virtual Reality bewezen effectief is bij behandelingen van fobieën, zoals angst voor spinnen. Cliënten worden in een 3D omgeving stapsgewijs geconfronteerd met waar ze bang voor zijn. Simulatie van real-life situaties kost bovendien minder dan blootstellen aan echte situaties. Clienten kunnen een VR-ervaring probleemloos en eindeloos herhalen op elke plek. Zorg op afstand komt zo binnen handbereik.

Game

Lieke Theunissen, psycholoog bij psychologenpraktijk Oog, bepleitte de toepassing van VR voor kinderen. Zij vinden een game die zorgt voor ontspanning, leuker dan de ouderwetse ontspanningsoefening.

Bloed prikken

Na de presentatie van Van Nunen en Theunissen vond er een korte demonstratie plaats. Daarbij ging één van de genodigden zitten in een stoel en kreeg een VR bril op. Vervolgens zag zij een 3D filmpje, waarbij er bloed bij haar geprikt werd. Om de ervaring echter te maken hield Van Nunen een doekje met ontsmettingsalcohol voor de neus van de vrijwilliger en drukte met een metalen staafje tegen de arm.

Strandomgeving

Na de demonstratie gingen alle aanwezigen zelf aan de slag met VR. Zij ervoeren bijvoorbeeld een driedimensionale strandomgeving met zee en rotsen. Door op een stoel rond te draaien en het hoofd omlaag en omhoog te richten kon de virtuele omgeving 3D verkend worden.

VR-behandelprogramma's ontwikkelen

Aan het eind van de Virtual Reality training vond een ideeënuitwisseling plaats over mogelijke toepassingen, zoals training in sociale vaardigheden en preventie van terugval.

Senne Pol, klinisch psycholoog bij GGzE en medeorganisator van de VR training, zei in een kort interview na afloop: “Real-life simulatie kan geschikt zijn voor allerlei behandelingen. De technische hulpmiddelen worden naar verwachting steeds goedkoper. De GGzE wil met fabrikanten, hulpverleners en cliënten VR-behandelprogramma's ontwikkelen en Virtual Reality gratis beschikbaar maken"

VR Hub

Kortom: Virtual Reality kent een gouden toekomst. Over enkele maanden krijgt de trainingsavond een vervolg. In de tussentijd vinden bij GGzE allerlei werkzaamheden plaats omtrent VR, bijvoorbeeld bij de Virtual Reality Hub van het E-lab.

*auteur: Martijn van den Bouwhuijsen

senne pol.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Senne Pol. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.