Artikelen zoeken

Virtual Reality als aandachtsoefening

14 september 2017 | Koen Damen

Virtual Reality (VR) is een opkomende mediatechniek die mensen in een andere wereld kan brengen. Hoewel VR momenteel voornamelijk gebruikt wordt bij gaming, heeft het de potentie om behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg te ondersteunen, verbeteren en te versnellen. In het teken van zijn afstudeerproject als industrieel ontwerper, heeft Koen Damen (23) de mogelijkheden van VR binnen de GGz onderzocht. Er kwam onder andere naar voren dat aandachtsoefeningen ondersteund kunnen worden met VR. Daarom ontwikkelt Koen een VR applicatie om aandachtsoefeningen te ondersteunen

Mindfulness in Virtual Reality

Tijdens gesprekken met trainers van GGzE Direct werd duidelijk dat aandachtsoefeningen in meerdere behandeltrajecten ingezet worden. Cliënten met depressieve klachten, cliënten die last hebben van PTSS of cliënten die problemen hebben met emotieregulatie krijgen aandachtsoefeningen aangeboden. Het doel van aandachtsoefeningen is om de aandacht te verleggen van negatieve gedachtes naar iets compleet anders. Op die manier leren cliënten om te gaan met hun mentale stoornis en te accepteren wie ze zijn. Een bekend voorbeeld van een aandachtsoefening is mindfulness.

In een eerste iteratie heeft Koen een VR-mindfulnessapplicatie gemaakt waarin de gebruiker een rustgevend bos te zien krijgt (zie bovenstaande video). De gebruiker kan een mindfulness oefening starten zodra hij/zij daar klaar voor is. Hoewel er positieve reacties waren, werd het duidelijk dat iedere cliënt zijn/haar eigen voorkeuren heeft voor een rustgevende omgeving. Daarnaast bleken er al veel vergelijkbare applicaties te bestaan en wordt er binnen GGzE de Relaxation Space VR applicatie ontwikkeld.

Een rustgevende ervaring

Op basis van de eerste iteratie zal de uitwerking enigszins veranderen. De applicatie zal eerst de gebruiker de mogelijkheid bieden om een eigen omgeving te creëren. Vervolgens kan de gebruiker rondlopen in de ontworpen omgeving en heeft hij / zij de mogelijkheid om verschillende aandachtsoefeningen te doen, bijvoorbeeld kijkmeditatie. Hoe deze applicatie precies gaat werken zal in de komende maanden duidelijk worden.

Cliënten gezocht

Mensen die bezig zijn met aandachtsoefeningen (en behandeld worden voor een mentale stoornis) zijn van harte uitgenodigd om de applicatie te testen. Neem daarvoor contact op met Koen Damen of met het eLab.

Koen Damen

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Koen Damen. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.