Artikelen zoeken

Makkelijker beginnen met mindfulness dankzij VR-app?

4 december 2017 | Koen Damen

Virtual Reality (VR) bestaat al jaren en wordt steeds toegankelijker voor het grote publiek. De meeste mensen kennen VR van computerspellen, die leuk zijn voor even. De innovatieve techniek heeft echter de potentie om te dienen als tool voor serieuze toepassingen en effectief te zijn op lange termijn. Binnen GGzE kan de techniek gebruikt worden om behandelingen te ondersteunen, verbeteren en te versnellen (zie vorig artikel). Voor zijn afstudeerproject als industrieel ontwerper, ontwikkelt Koen Damen (23) een VR applicatie om het beginnen met mindfulness te vergemakkelijken. Het prototype, de “Open-MindEd” VR-app, wordt momenteel getest.

Open-MindEd: een laagdrempelige start met mindfulness

GGzE biedt cliënten een acht-weekse mindfulness cursus aan. Mindfulness is een aandachtgerichte cognitieve therapie waarin centraal staat hoe men met (negatieve) gedachten om moet gaan. Deelnemers komen in contact met hun lichaam en zijn bezig met het hier-en-nu.

Hoewel er steeds meer onderzoeken aantonen dat mindfulness depressieve klachten kan verminderen, klinkt deze therapievorm voor de meeste mensen nog behoorlijk zweverig. Daarom is het belangrijk dat men mindfulness zelf ervaart. Het probleem is echter dat mensen er niet voor open staan. Met de VR-app “Open-MindEd” kunnen deelnemers drie aandachtsoefeningen uitproberen en binnen korte tijd ervaren wat mindfulness voor hen kan betekenen. De app is een vorm van “blended eHealth”; de app dient als huiswerk en wordt besproken tijdens de mindfulness cursus bijeenkomsten.

Samen met een van de mindfulness-trainers van GGzE, drs. Ria van Dam ontwikkelde Koen Damen Open-MindEd. Momenteel wordt de applicatie getest met een nieuwe groep deelnemers aan de mindfulness cursus. Op die manier kunnen we vaststellen of de applicatie geschikt is voor de cursus vanuit het oogpunt van de trainers én de deelnemers. De resultaten zullen eind januari op GGzEi verschijnen.

Deelnemen aan Open-MindEd onderzoek?

Komende maand wordt er een onderzoek opgezet om te valideren of de applicatie zijn doel bereikt: Zorgt deze applicatie er voor dat mensen makkelijker beginnen met mindfulness? Dit onderzoek betreft een eenmalige test van ongeveer 15 minuten. Deelnemers zullen begeleid worden tijdens een gewone of VR aandachtsoefening.

Voor dit onderzoek worden mensen gezocht die nog geen ervaring hebben met mindfulness, maar wel een keertje een oefening willen uitproberen. Mocht dit jou aanspreken, neem dan even contact op met Koen Damen.

joep .jpeg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Joep Kolijn. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.