Artikelen zoeken

Fobietherapie verbeteren met VR

15 september 2017 | Jordy Senssen

Ik ben Jordy Senssen, 22 jaar en studeer aan de Fontys ICT & Media Design. Ik volg nu een afstudeerstage met een project van Mind Mansion bij de GGzE. De start-up Mind Mansion heb ik samen met vier andere studenten opgericht. We begonnen als schoolproject voor de minor gamification business en focussen op fobiebehandeling met virtual reality. Na het presenteren van een prototype is een samenwerking ontstaan met GGzE. Tijdens mijn afstudeerstage ga ik kijken naar de efficiëntie en het comfort van de huidige behandelmethodes. Deze factoren wil ik vervolgens verbeteren met technologie en techniek. Het product, een VR tool voor therapeuten, wordt in nauwe samenwerking met cliënten en therapeuten opgezet en verbeterd. Bij dit project zijn GGzE, Unit040 en MaMa producties betrokken.

Behandelingen efficiënter maken

Vanaf 4 september 2017 ben ik aanwezig op het eLab en doe ik onderzoek naar de huidige fobiebehandelingen en wat er nog gemist wordt in deze behandelingen volgens therapeuten en cliënten. De resultaten van dit onderzoek gebruik in een VR-prototype dat therapeuten helpt om een behandeling aangenamer en efficiënter te maken. Voor welke fobie dit precies zal zijn, blijkt uit het onderzoek. Het doel is om met een VR tool therapeuten te ondersteunen tijdens de behandeling, cliënten te helpen makkelijker en op hun eigen niveau van de fobie af te komen én de kosten voor zorgverzekeraars en zorginstellingen te verlagen. De tool is absoluut niet bedoeld om het werk van therapeuten over te nemen, maar om het behandelproces meer inzichtelijk te maken om zo beter in te spelen op de behoeften van de cliënt.

Claustrofobie demo

Op dit moment heeft Mind Mansion een demo voor claustrofobie die gespeeld kan worden op het eLab. Deze demo bevat verschillende omgevingen zoals een lift of een openbaar toilet. Hierbij wordt je in een van deze ruimtes geplaatst en moet je een puzzel oplossen. Deze puzzels zijn niet heel moeilijk, maar zijn ervoor bedoeld om je focus van de fobie te verleggen naar iets anders. Uit een paar tests is gebleken dat mensen met claustrofobie het een fijne manier van oefenen vinden. Het product wekt je angst op in virtual reality, maar je kan er ook gelijk aan werken door zo lang mogelijk in de ruimte te blijven terwijl je de puzzels oplost.

Vooruitgang en knelpunten meten

Waar we al snel achter kwamen is dat we bij onze demo niet weten of een cliënt vooruitgang boekt en waar de knelpunten zitten. Zo is mijn stage ontstaan. Nu ga ik op zoek naar mogelijkheden om cliënten te meten en die data te gebruiken gedurende een behandeling. Zo is het doel om met die data aanpassingen te maken aan de omgeving naar de behoeftes van de cliënt en de therapeut te ondersteunen en meer inzicht te geven in het behandelproces.

Behandelaren en cliënten gezocht voor onderzoek

Ik ben voor dit project op zoek naar therapeuten die fobiebehandelingen uitvoeren en cliënten met een fobie zoals hoogtevrees of claustrofobie. Met deze mensen wil ik dan een kort interview houden, wensen bespreken en het prototype iteratief testen en ontwikkelen.

profielfoto.png

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Jordy Senssen. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.