Artikelen zoeken

Biofeedback en Virtual Reality bij ontspanning

9 juli 2018 | Joep Kolijn, Liselore Snaphaan, Eva van Nunen

Een kwalitatief onderzoek naar de ervaring met fysiologische biofeedback bij ontspanning middels Virtual Reality bij volwassenen met een gegeneraliseerde angststoornis.

Applied relaxation, oftewel ontspannen, is een bekende en veel gebruikte behandelinterventie bedoeld voor mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (GAS). Ontspannen door middel van Virtual Reality (VR) is een nieuwe interventie waar tot heden weinig onderzoek naar is gedaan.

Eerder onderzoek in 2017 verricht door Jules Smits, verpleegkundig specialist en Liselore Snaphaan, senior onderzoeker EBMI binnen de GGzE toont aan dat het ontspannen middels VR voor cliënten met een GAS een toegevoegde waarde heeft. Het biedt afleiding van piekergedachten en ondersteund ontspanningsoefeningen. Cliënten geven echter aan niet goed te voelen of zij zich daadwerkelijk ontspannen.

Fysiologische biofeedback, zoals het meten van de hartslag, kan bijdragen aan het inzichtelijk maken van daadwerkelijke ontspanning.

VR.png

In dit onderzoek wil ik cliënten met een GAS laten ontspannen met behulp van de VR Relax Tour én krijgen zij door middel van fysiologische biofeedback (hartritmevariabliteit (hrv)) inzicht in hun daadwerkelijk ontspanning. Deelnemers wanen zich twee weken lang thuis op het strand, in de vlindertuin of bij een Aziatische tempel terwijl met een hartslagmeter aan de vinger de hrv wordt gemeten. Met behulp van een interview bevraag ik de deelnemers na deze twee weken hoe zij deze manier van ontspanning hebben ervaren.

Bent u cliënt (geweest) bij de GGzE met een GAS en hebt u vragen of bent u geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek? Of bent u als hulpverlener betrokken bij een cliënt met een GAS die (mogelijk) geïnteresseerd is in deelname aan dit onderzoek of zijn er vragen? U kunt contact opnemen met mij door te bellen naar 06-53623055 of te mailen naar eva.van.nunen@ggze.nl. Ik informeer u graag over dit onderzoek.

Uw deelname wordt zeer op prijs gesteld.

Eva van Nunen.png

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Eva van Nunen. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.