Artikelen zoeken

Van FACT naar POD: mijn expertrol en andere ervaringen

6 november 2019 | Marion de Boer

Het POD-team bestaat bijna 2 jaar, op 1 november 2017 zijn we begonnen met een team om te werken volgens de principes van open dialogue. De afgelopen twee jaar heb ik ervaring opgedaan en deze wil ik graag delen. Inmiddels is er een vervolg, een  Engelse versie van deze blog opgenomen in Madinamerica. Een website die als missie heeft om met het delen van informatie, zowel wetenschappelijk als ervaringen, het huidige psychiatrisch zorgsysteem te veranderen. 

Je kunt hier de Engelstalige blog, een vervolg op mijn onderstaande blog op deze site dd 6 november 2019 lezen.

 

Veel vragen

Ik heb veel vragen gekregen van mensen die al werken met pod, maar ook van mensen buiten pod en buiten Nederland die graag willen weten, hoe dan? Om deze reden heb ik een ervaringsverhaal geschreven om zo een indruk te geven van hoe het werken in een pod-team voor mij is. Het is een behoorlijk verslag geworden, maar daarmee wel volledig. Ik belicht verschillende kanten en thema’s die mij zijn bijgebleven en die ik ook naar aanleiding van het terugluisteren van opnames zelf eerder naar voren heb gebracht. Ik ben in de afgelopen 2 jaar drie keer geïnterviewd in het kader van onderzoek voor het project pod en Ehealth. Hier volgt mijn ervaringsverhaal.

Een ervaringsverhaal 

Een mailbericht op donderdag 3 november 2016 bracht grote verandering in mijn werkend leven. In deze email werd door Cynthia, manager FACT, gevraagd wie interesse had om deel te nemen aan een training in Engeland gericht op het werken met Peersupported Open Dialogue (POD). Dit geheel op vrijwillige basis en met enthousiasme om een andere manier van werken te leren en bereid te zijn zichzelf centraal te stellen in de vorm van selfwork. Hierop heb ik de documentaire gekeken over het werk van “Open Dialogue” in Finland en daarna heb ik me direct met ja opgegeven.

Geweldige wetenschappelijke cijfers

Met name de geweldige wetenschappelijke cijfers waren voor mij reden om geen “nee” te kunnen zeggen. Daarna volgde een jaar met vier intensieve afzonderlijke weken in Engeland en daar tussen werd veel tijd ingevuld met “selfwork” in de vorm van schrijfopdrachten, praktijkopdrachten en meditatietraining. In dat jaar werkte ik als regiebehandelaar en klinisch psycholoog in een FACT team. Er waren 2 netwerken waarmee ik startte met werken volgens POD principes naast mijn gebruikelijke werkzaamheden in een FACT team. Al snel werd duidelijk dat het werken volgens deze principes vraagt om dichter bij elkaar te zijn en samen te kunnen werken vanuit 1 team om zo volledig mogelijk de principes te kunnen volgen.

Fact werd POD

Op 1 november 2017 was het al zover. Er werd een FACT team omgeklapt tot POD team. De al reeds getrainde POD werkers werden samengevoegd met een groep die het daaropvolgende jaar in training zou gaan, aangevuld met nog enkele andere disciplines; IPS-begeleider, trajectbegeleider en stagiaires. Er volgde twee dagen in een mooi kloostergebouw met gesprekken en oefeningen en een poging om werkafspraken te maken volgens de principes van POD.

Wat ga je lezen?

In dit schrijven komen erg veel thema’s samen. Mogelijk doet dit onvoldoende recht aan alle onderwerpen, echter het is voor mij op dit moment wel een compleet verhaal. Ik hoop dat de lezer eruit pikt wat voor hem of haar van belang is.

Ik start met opsommen van de principes en veranderingen op teamniveau om een beter beeld te geven hoe we zijn gaan werken, daarna volgt een meer persoonlijk deel, over mijn eigen ervaringen, mijn rol als expert. Vervolgens deel ik nog reacties van anderen en tracht te beschrijven wat POD voor mij anders maakt en hoe het zich van FACT onderscheidt. Tot slot richt ik me op de toekomst.

 

 

Voor meer informatie en relevante artikelen over POD verwijs ik graag naar www.ggzei.nl en www.podnederland.nl.

 

POD op TV

In de serie Mensenwerk van Studio040  gaat een editie  over POD met Marion de Boer in de hoofdrol.  Zeer de moeite waar om die aflevering te bekijken. Klik hier. 

 

marion_de_boer.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Marion de Boer Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.