Artikelen zoeken

Nieuwe Nederlandse POD-opleiding

20 januari 2020 | Cynthia Blaauw-Hoogvliet

POD Nederland heeft een Nederlandse Peer-supported Open Dialogue (POD)-opleiding ontwikkeld die onlangs van start is gegaan. GGzE draagt daaraan bij.

De afgelopen jaren hebben POD-werkers hun opleiding gevolgd in Londen. Gezien de voortschrijdende belangstelling voor deze zorgaanpak werd het wenselijk om ook in Nederland een opleiding te hebben. Daaarvoorheeft PODNL een Nederlandse POD-opleiding ontwikkeld.

Eerste week van de opleiding 

In de week van 20 januari  reisden 35 deelnemers, afkomstig uit 9 organisaties af naar Zeeland om de eerste stappen te zetten in het dialogisch werken. Op het programma stond de kennismaking met de 7 principes van POD. Door middel van lezingen en werken in subgroepen kregen de aanwezigen kennis over de herkomst, de relatie met systeemtherapie (evolutie van dialogische praktijk vanuit de Milanese principes) en de waarden van POD.

mindfulness2.jpg

Omdat selfwork een belangrijke rol speelt bij POD, stonden dagelijks mindfulness en yoga op het programma. Ook werd druk geoefend met reflecteren, iets wat bij netwerkgesprekken bij POD gangbaar is.

De cursisten hebben een intensieve week achter de rug.  Wij kijken uit naar de tweede opleidingsweek in april.

Nieuwsgierig? Kijk dan op de pagina Opleiding POD.

 

Voor wie?

  • Je werkt in de geestelijke gezondheidszorg (ggz, zorg en welzijn).
  • Je hebt een vooropleiding op HBO niveau of hoger ofwel een verglijkbaar werk- en denkniveau op basis van werkervaring.
  • Je bent bereid een proces van persoonlijke verdieping aan te gaan.
  • Je beheerst voldoende Engels om de deels Engelstalige literatuur te bestuderen en om in de derde week twee dagen onderwijs in het Engels te volgen.
  • Je kunt een document voorleggen waaruit blijkt dat je leidinggevende zich verbindt aan de opleiding en jou hierin zal faciliteren en ondersteunen.
  • Je beschikt over de mogelijkheid om met een collega te oefenen in de praktijk: Het is daarom nadrukkelijk aanbevolen om met minimaal twee deelnemers uit één team deel te nemen aan de training aangezien je een netwerkgesprek altijd met twee POD-ondersteuners voert. Scholing van meer mensen uit één team met daarin minimaal één psychiater en één ervaringsdeskundige draagt bij aan modelgetrouwe implementatie. Voor een optimale praktijk is verbinding met de behandelpsychiatrie een voorwaarde

De pool van Peer-supported Open Dialogue trainers bestaat uit:

Dirk Corstens (psychiater bij MET ggz)
Olaf Galisch (psychiater bji Lentis)
Martijn Kole (ervaringsdeskundige bij Lister)
Sanna Martha (ervaringsdeskundige bij Altrecht)
Jeanine van der Meijden (klinisch psycholoog bij GGz Eindhoven)
Heleen Wadman (ggz-agoog en ervaringsdeskundige bij Lentis)
Yvonne Willems (ervaringsdeskundige bij MET ggz)
Tom van Wel (psycholoog bij Altrecht)
Kwok Wong (psychiater bji GGz Eindhoven)

Zij zijn allemaal opgeleid in POD en in 2018 en 2019 geschoold als POD-trainer.

Cynthia Blaauw-Hoogvliet

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Cynthia Blaauw-Hoogvliet. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.