Artikelen zoeken

1 jaar POD. Status.

5 december 2018 | Thomas van Sprundel, Esther Rook

GGzE is een van de eerste GGZ-instellingen in Nederland die de innovatieve methode Peer-supported Open Dialogue inzet bij de behandeling van cliënten met ernstige psychiatrische aandoeningen. Cliënten, naasten en hulpverleners zijn positief over de aanpak én de resultaten.

1 jaar Peersupported Open Dialogue

Wat een jaar is het geweest! Sinds 1 november 2017 zijn we ( POD Woensel Noord) begonnen als eerste POD team in heel Nederland. Peersupported Open Dialogue wordt inmiddels steeds bekender ook binnen GGzE en het lijkt zich als een olievlek te gaan uitspreiden. Je kunt er trouwens alles over lezen op GGZEi.

In 2017 waren er al 7 mensen naar de POD training geweest in Engeland. Ook dit jaar zijn er weer 5 collega’s vanuit het POD team en 3 vanuit Centrum Autisme opgeleid. Daarnaast zijn er 2 collega’s opgeleid tot mentor. En we zijn allemaal geslaagd! Een hele prestatie als je bedenkt dat we ook net begonnen zijn praktisch vanuit de POD gedachte te gaan werken. En die impact is best groot.

Het is zoeken hoe dit precies vorm te geven met cliënten en netwerken die al binnen het team bekend waren (behandeling volgens oude Fact-methodiek). Maar alle cliënten die nieuw binnenkomen gaan vanzelf in het POD proces mee. Na een jaar kunnen we concluderen dat we al heel wat bereikt hebben. Binnen ons POD team hebben we bijna 200 mensen in zorg, van wie het merendeel al POD netwerkgesprek hebben ervaren. Dat is al een behoorlijk aantal. We horen regelmatig van cliënten terug dat de manier van werken hen goed helpt.

Ook doen we onderzoek naar de wijze waarop POD geïmplementeerd wordt en hoe eHealth binnen POD zou kunnen ondersteunen.

pod plaatje.png

Opleiden

Ook vanuit 4 andere instellingen in Nederland zijn er mensen opgeleid de afgelopen jaren en ook in 2019 gaan er weer verschillende collega’s vanuit de GGzE en andere organisaties in Nederland naar de training in Engeland. Er wordt druk gewerkt om de opleiding naar Nederland te halen. Wellicht is het in 2020 zover.

De bedoeling is dat ook bij ons de conclusies van het Fins onderzoek gaan gelden. Open Dialogue leidt tot een hoog percentage sociale integratie, weinig terugval, minder opnamedagen en minder chronische psychiatrie.

Uit het Finse onderzoek blijkt  dat zeventig procent van de mensen met een acute psychose die zijn behandeld volgens de principes van POD, zijn binnen twee jaar na de crisis vrijwel geheel vrij van symptomen en kunnen verder zonder medische begeleiding. Deze resultaten worden bereikt met minder opnames en minder hoge doseringen medicijnen.

 

Wij blijven enthousiast doorgaan in het POD team en laten ons inspireren door de mooie gesprekken die we hebben met cliënten en hun netwerk.

'Nothing about me without me', ofwel: denken mét in plaats van denken óver.

 

Cynthia Blaauw-Hoogvliet

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Cynthia Blaauw-Hoogvliet. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.