Artikelen zoeken

Nieuwe mogelijkheden Lithiummeting

25 juni 2019 | Lisette Rops, Monica Eikema, Marius Reijnen

CE-Mate en GGzE zijn duurzaam aan het samenwerken om een Lithium Zelf-test-methode met een blended care zorgmodule naar de GGZ markt te brengen. Zij richten zich in dit project op cliënten met een bipolaire stoornis. In dit artikel de voortgang.

 

Inleiding

Therapeutic drug monitoring (TDM) komt door nieuwe technologische ontwikkelingen de laatste jaren steeds meer richting de patiënt. Het makkelijk, snel, veilig en ter plaatse meten van het lithiumniveau is een wens van hulpverlener en van de patiënt met een bipolaire stoornis die lithium gebruikt. Het Medimate Minilab is wereldwijd de eerste ‘point of care’-test voor het bepalen van lithium, creatinine en de EGFR (geschatte glomerulaire filtratiesnelheid). Het systeem wordt ondersteund door het e-Health LEMLI-platform.

TDM met point of care (POCT) bij patiënten met een bipolaire stoornis die lithium gebruiken kan mogelijk leiden tot efficiëntere behandelingen, verbetering van therapietrouw en patiënt-empowerment. Voor acceptatie van deze nieuwe test op de polikliniek of bij de patiënt thuis is het belangrijk dat het meetsysteem technisch voldoende betrouwbaar en nauwkeurig werkt. Uit de analyseresultaten blijkt dat bij gebruik door hulpverleners op de poli en door patiënten thuis het systeem nauwkeuriger is dan de gewenste 0,1 mmol/l of 10%. In combinatie met de resultaten van een hoog gebruiksgemak geven de resultaten nu een voldoende basis om de volgende stappen te zetten naar toekomstige brede implementatie.

 

Met dank aan Psyfar en het gehele artikel is te lezen op de website van Psyfar
 

Lize tijdschrift.jpg

De afdeling Bipolair heeft niet zo lang geleden een syposium gehouden waar ook waar dit onderwerp ook aandacht kreeg.

 

Wanda Kruijt

Meer weten over LiZe? Neem dan contact op met Wanda Kruijt. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.