Artikelen zoeken

Protac ballendeken getest in Innovate Dementia Living Lab

23 november 2016 | Harriët Verbeek, Liselore Snaphaan, Iris Geerts

Uit behoeftenonderzoek van Innovate Dementia blijkt dat er vraag is naar het verminderen van onrust overdag en/of ’s nachts bij mensen met dementie. Een hulpmiddel wat aan deze vraag zou kunnen voldoen is de Protac ballendeken. De Protac ballendeken is een door middel van balletjes verzwaarde deken die helpt te kalmeren en de zintuigen te stimuleren.

Ongemak

Om te testen of de Protac ballendeken aan de behoeftes van thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers voldoet, is Innovate Dementia medio 2015 een pilot gestart. In deze pilot is de Protac ballendeken gedurende een periode van twaalf weken uitgetest door twaalf personen onder begeleiding van hun meestal inwonende mantelzorgers/partners. Na het afnemen van evaluatielijsten is gebleken dat de Protac ballendeken in het algemeen met een onvoldoende wordt beoordeeld. De belangrijkste reden hiervoor is de mate ongemak die gebruikers ervaarden. Dat ongemak heeft vooral te maken met het feit dat men de deken te zwaar en te warm vindt. Daarnaast verschuiven de balletjes in de deken zodat het gewicht ongunstig verdeeld wordt en de deken van het bed afzakt.

Verbeterpunten

Een opvallend punt van de pilot is dat alle deelnemers uitgebreid de moeite genomen hebben om verbeterpunten te noteren. Dit houdt in dat men het concept niet direct afwijst, maar wel veel verbeterpunten ziet voor doorontwikkeling zodat de deken in de toekomst passend kan zijn voor mensen die leven met dementie in een thuissituatie. Zo geven de deelnemers aan de Protac ballendeken in verschillende designs te willen zien, met een keuzemogelijkheid voor verschillende hoezen. Men zou ook verschillende versies van de deken willen zien, wat betrekking heeft op variatie in grootte, in dikte (namelijk, zomer- en winterversie) en in vermindering van het gewicht.

Liselore snaphaanl 1.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Liselore Snaphaan. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.