Artikelen zoeken

Innovatieplan Virtual Reality bij dementie

17 juli 2017 | Liselore Snaphaan, Bo Bekkers, Kasper Sprado

Behoefteonderzoek

Er is vraag naar producten die personen met dementie in staat stellen zelfstandig te kunnen genieten en ontspannen waardoor mantelzorgers worden ontlast. Dat is de conclusie uit een behoeftenonderzoek van Bo Bekkers (stagiaire Innovate Dementia) onder thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgers. De opkomst van Virtual Reality (VR) biedt mogelijkheden om mensen met dementie een stukje redzaamheid terug te geven en ze in staat te stellen zelfstandig te ontspannen. Dit biedt zowel rust en ruimte voor de persoon met dementie, als de mantelzorger.

3Dementia

Een app, VR-bril, smartphone en koptelefoon. Dat is waar 3dementia uit zal moeten bestaan. Met de gebruiksvriendelijke app kan gekozen worden tussen interessante thema’s voor mensen met dementie, naar voren gekomen tijdens het behoeftenonderzoek. Bijvoorbeeld natuurtaferelen. Ieder thema bevat meerdere belevingen die afgespeeld kunnen worden. Dit gebeurt door middel van oogherkenning: een beleving wordt gekozen wanneer de gebruiker zijn blik hierop laat rusten.

Toekomstvisie

Om 3Dementia goed te laten aansluiten bij de gebruiker willen we ze actief betrekken bij de ontwikkeling van het product. De VR-bril zal daarom onder de aandacht komen van Innovate Dementia’s focusgroep op 8 augustus. Volgens de werkwijze van co-creatie, waar ontwikkelaars en eindgebruikers samenwerken aan innovaties, zal de input van deze sessie gebruikt worden in de ontwikkeling van het product. De vervolgstap is een eerste pilotronde om de VR-bril in praktijk te testen bij mensen met dementie.

Liselore snaphaanl 1.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Liselore Snaphaan. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.