Artikelen zoeken

Innovate Dementia helpt met lanceren innovaties

Afgelopen tijd is er in samenwerking met Innovate Dementia weer veel gebeurd. Er zijn veel innovaties op de markt gekomen en enkelen daarvan worden in dit stukje gebundeld om een mooi overzicht te verkrijgen. De gelanceerde innovaties die besproken gaan worden zijn de Ballendeken, Biodynamisch licht, de online psycho-educatie modules ‘Alles over dementie’ en ‘Onbegrepen gedrag bij dementie’, VR en ontspanning en de Belevenistafel (GAMES-project).

De Ballendeken

Uit een behoeftenonderzoek van Innovate Dementia bleek dat er bij mensen met dementie vraag was naar het verminderen van onrust overdag en/of ’s nachts. Een mooi hulpmiddel hiervoor is de Protac ballendeken. De Protac ballendeken is een door middel van balletjes verzwaarde deken die helpt bij het kalmeren en de zintuigen te stimuleren.

Biodynamisch licht

De biologische klok regelt verschillende ritmes in je lichaam, het dag-nachtritme maar ook bepaalde hormonen die je ’s avonds slaperig en overdag juist actief maken. Bij mensen met dementie raakt deze biologische klok vaak ontregeld. Dit heeft als gevolg dat mensen met dementie vaak overdag dutjes doen en dat ze ’s nachts gaan ronddwalen. Voor hun mantelzorgers is dit vaak erg belastend, omdat zij hierdoor ook uitgeput raken.

Ook is het zo dat een goed ritme invloed heeft op je stemming en je gedrag. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is biodynamische verlichting. Deze kan worden gebruikt om neuro psychiatrische symptomen (vooral ontremd gedrag, dit is gerelateerd aan een verstoord slaap-waak ritme) te verminderen.

Door met kunstlicht de zon na te bootsen, beïnvloeden we de menselijke hormoonhuishouding positief en stimuleren we de werking van onze biologische klok, ons slaappatroon en onze stemming. Door onder andere het slaaphormoon melatonine overdag te onderdrukken, door gebruik van veel activerend blauwig wit licht, wordt dat hormoon niet onnodig verbruikt overdag en dus zal het in de avond beter opkomen als een voorbereiding op goed en diep slapen.

De online-psycho educatie ‘Alles over dementie’

Deze module geeft inzicht in wat er gebeurt op het moment dat iemand de diagnose dementie krijgt. De module staat vol informatie en je krijgt tips en adviezen over hoe je ermee om kunt gaan, je beantwoordt vragen voor jezelf, er zijn filmpjes te zien en je krijgt links naar handige websites en nieuwsbrieven. In de module wordt besproken wat dementie precies is, er wordt uitleg gegeven over de diagnose, het leven met dementie wordt besproken, positief communiceren en de emotionele impact wordt uitgelegd, er wordt stil gestaan bij hoe je voor jezelf moet zorgen en ten slotte wordt er veel praktische informatie gegeven.      

De online-psycho educatie ‘Onbegrepen gedrag bij dementie’

De module is ontwikkeld voor naasten die betrokken zijn bij mensen met dementie (waarbij sprake is van onbegrepen gedrag). In de module krijg je vragen en opdrachten die je voornamelijk zelf maakt, zodat je inzicht krijgt in de situatie.

In de module wordt er beschreven wat onbegrepen gedrag bij dementie precies is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je naaste met dementie zich veilig en prettig voelt.  Ook wordt er uitgelegd wat precies de mogelijkheden zijn als je te maken krijgt met gedrag dat je niet begrijpt. In deze module vind je voorlichting, tips, adviezen, filmpjes en observatievragen.

VR en ontspanning

Ontspannen is een bekende en veel gebruikte behandelinterventie voor mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (GAS). Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) zijn overmatig angstig en bezorgd over dagelijkse dingen. 

Ze piekeren over dingen die hen zouden kunnen gebeuren, zonder dat daar direct een aanleiding voor is. Applied relaxation, oftewel ontspannen, is een bekende en veel gebruikte behandelinterventie. Het biedt afleiding van die piekergedachten en ondersteunt ontspanningsoefeningen.

Ontspannen door middel van VR is een nieuwe interventie waar tot heden weinig onderzoek naar is gedaan. Eerder onderzoek uit 2017 toonde al  aan dat het ontspannen middels VR voor cliënten met een GAS een toegevoegde waarde zou hebben.

De Belevenistafel (GAMES-project)

Alleenstaande ouderen (65+) vinden minder aansluiting met de maatschappij, voelen zich vaak minder nuttig en zijn minder lichamelijk en sociaal actief, wat een negatieve invloed heeft op hun gezondheid. Gaming heeft als resultaat een (sterk) sociaal netwerk te creëren. Het gezamenlijk spelen van een spel zoals op de ‘Belevenistafel’ heeft een heel sterke sociale component, zolang de spellen daar speciaal voor ontwikkeld zijn.

Ouderen raken in de loop van hun leven langzaamaan door toenemende beperkingen steeds meer afgesneden van de mogelijkheden om deel te nemen aan sociale activiteiten. Games die makkelijk toegankelijk en vriendelijk in de omgang zijn kunnen hier in een behoefte voorzien. Ondanks dat mensen zelf in eerste instantie vaak geen initiatief nemen tot sociale interactie, geven bijna alle deelnemers aan dat GAMES een bijdrage levert aan een betere omgang met andere mensen.

 

Liselore snaphaanl 1.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Liselore Snaphaan . Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.