Artikelen zoeken

De toegevoegde waarde van gepersonaliseerde muziek voor mensen met dementie en agitatie

18 oktober 2016 | Harriët Verbeek, Liselore Snaphaan, Iris Geerts

Meer dan 50% van de mensen met dementie hebben last van gedragsproblemen zoals agitatie. Muziek kan een positieve invloed hebben om agitatie te verminderen. Ondanks de vermeende potentie van op muziek gebaseerde interventies, spitsen onderzoeken zich doorgaans toe op klinische settingen. Chris van de Weijer, verpleegkundig specialist, onderzocht daarom wat de beleving is van het luisteren naar een gepersonaliseerd aanbod van muziek bij thuiswonenden mensen die leven met dementie en agitatie.

iPad

Met behulp van een IPad, waar in overleg met de cliënt en mantelzorger een gepersonaliseerd aanbod van muziek op werd gezet, kregen de 12 deelnemers van het onderzoek de opdracht om gedurende 2 weken naar muziek te luisteren. De ervaringen en beleefde meerwaarde van deze innovatie werden vervolgens middels semi-gestructureerde interviews met mantelzorgers in kaart gebracht.

Positieve ervaringen

Uit de verzamelde data blijkt dat het aanbieden van een innovatie met een gepersonaliseerd aanbod aan muziek, aan mensen met dementie en agitatie, van toegevoegde waarde kan zijn bij het omgaan met agitatie in een thuissituatie. De beleving van de innovatie door cliënten en mantelzorgers blijkt een individuele beleving te zijn die over het algemeen als positief wordt ervaren door zowel cliënten als mantelzorgers. Het zorgt voor positieve emoties, gezamenlijkheid, het roept herinneringen op uit het verleden en creëert momenten van rust. De IPad lijkt een zeer passend apparaat om muziek op te luisteren, mits het aanbod groot genoeg is en is aangepast op de individuele wensen van de cliënt.

Citaat van een mantelzorger:
“ … Het schept ook wel een heel speciale band. Nu gingen we er echt voor zitten hè, met een kopje koffie of thee erbij, ja, dat gaf gewoon een hele fijne sfeer…”

Liselore snaphaanl 1.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Liselore Snaphaan. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.