Artikelen zoeken

Dynamisch licht voor mensen met dementie

9 maart 2016 | Liselore Snaphaan

De biologische klok regelt verschillende ritmes in je lichaam, het dag-nachtritme maar ook bepaalde hormonen die je 's avonds slaperig en overdag juist actief maken. Bij mensen met dementie raakt de biologische klok vaak ontregeld. Nachtelijke onrust is een van de belangrijkste redenen om van een thuissituatie naar een instelling te gaan.

Een goed ritme heeft ook invloed op je stemming en je gedrag. Omdat hun biologische klok van slag raakt, doen mensen met dementie vaak dutjes overdag en gaan ze ’s nachts ronddwalen. Voor hun verzorgers is dit vaak heel lastig, omdat zij hierdoor ook uitgeput raken.

Dynamisch licht

Licht stimuleert de werking van de biologische klok. Je moet niet alleen voldoende licht ontvangen, maar het is ook belangrijk wat de “kleur” van het licht is. Overdag ontvangen we licht wat blauwer van kleur is, wat de cortisolproductie stimuleert, en ons actiever maakt. In de avond wordt licht roder, dat het melatonineproductie stimuleert, en ons ontspannender maakt voordat we gaan slapen. De verschillende kleur-en intensiteitsveranderingen noemen we “dynamisch licht”.

De functie van licht

Licht is dus niet alleen nodig om te kunnen zien waar je loopt en tegen wie je praat, om hobby’s zoals lezen uit te kunnen voeren, maar ook om goed te slapen en lekker in je vel te zitten. Mensen met dementie ontvangen vaak veel te weinig licht, doordat ze weinig buiten komen, de huisvesting vaak te donker is, maar ook omdat de kwaliteit van het oog slechter wordt. Mensen met dementie hebben 3 tot 5 keer zoveel licht nodig dan andere volwassenen.

Innovate Dementia start onderzoek

Innovate Dementia onderzoekt binnen de onderzoeksgroep Evidence Based Management van Innovatie van GGzE het effect van het ontvangen van dynamisch licht op de nachtrust en het functioneren van mensen met dementie. De objectiviteit van de nachtrust wordt gemeten door de Caredon Zorg en Welzijn Monitor. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de VitaalLichtLamp. Dit is een lamp die dynamisch licht afgeeft met die eigenschappen die de nachtrust en het functioneren van mensen zou kunnen bevorderen. Er zijn al verschillende kantoren, scholen en zorginstanties die gebruik maken van dynamisch licht, vaak in dure constructies.

Liselore snaphaanl 1.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Liselore Snaphaan. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.