Artikelen zoeken

GGzE op Dutch Design Week 2019

14 oktober 2019 | Liselore Snaphaan, Meike Kleeven

Van 19 t/m 27 oktober vindt de Dutch Design Week weer plaats in Eindhoven. Innovate Dementia zal zich vertegenwoordigen bij het Dementia Lab met twee onderwerpen: ondervoeding bij dementie en PLAYTIME.

Ondervoeding

Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij mensen die leven met dementie. Het is progressief van aard, waarbij gewichtsverlies voorafgaat aan dementie en toeneemt gedurende de ontwikkeling ervan. Ondervoeding leidt tot meer gezondheidsproblemen en een sneller ziekteverloop. Eerdere opname in verpleeghuis en toename van ziekenhuisbehandeling zijn hiervan een gevolg.

Tijdens deze expositie bij de Dutch Design Week wordt stilgestaan bij de wetenschappelijke inzichten aangaande voeding en dementie. Verder worden deelnemers uitgenodigd om mee te denken over wat aanbevolen voedingspatronen zijn bij dementie en laten we zien welke voedingsstoffen hierbij belangrijk zijn. De demo over dit onderwerp zal plaatsvinden op maandag 21 oktober, van 12:30 tot 14:00 uur op het terrein van de Tu/E.

PLAYTIME

Playtime is gemaakt voor en door mensen die leven met dementie in een thuissituatie. De onderliggende vraag bij deze innovatie was om meer structuur in de dag te krijgen en zichzelf nuttig te maken. Playtime is een zogenaamde theratainment innovatie in de vorm van een serious game, die meerdere componenten tegelijk kan stimuleren. Deze serious game wordt gespeeld op een tablet door de mensen thuis.

Playtime is een leuke activiteit om te doen, maar tegelijkertijd worden die gebieden getraind die bij dementie veelal achteruitgaan: cognitie, mobiliteit en sociale activiteiten. Mensen met dementie kunnen Playtime individueel spelen, in een groep of beide.

Wij zijn heel benieuwd wat de deelnemers van Playtime vinden en laten u graag zien hoe Playtime werkt! Tijdens de Dutch Design Week geven wij een demo waarbij bezoekers zelf kunnen ervaren wat Playtime is en hoe het in zijn gang gaat. De demo zal plaatsvinden op maandag 21 oktober, van 12:30 tot 14:00 uur op het terrein van de Tu/E.

Liselore snaphaanl 1.jpg

Wil je meer weten over dit project, neem dan contact op met Liselore Snaphaan. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.