Artikelen zoeken

Caredon Zorg en Welzijn Monitor getest

4 oktober 2016 | Harriët Verbeek, Liselore Snaphaan, Iris Geerts

Eén van de hulpmiddelen die getest is binnen het Innovate Dementia Living Lab is de Caredon Zorg en Welzijn Monitor, een monitor die slaappatronen in kaart te brengt en signaleert wanneer iemand te lang uit bed is. Omdat mensen met (beginnende) dementie veelal te maken hebben met een verstoord slaap-waakritme met nachtelijk dwalen, onrustig slapen en overdag dutjes doen als gevolg, is de Zorg en Welzijn monitor zeer geschikt voor deze doelgroep.

Echter, de Zorg en Welzijn monitor wordt voornamelijk gebruikt in de intramurale setting, waardoor dit hulpmiddel mogelijk niet volledig bruikbaar is voor mensen met dementie die zo lang en prettig mogelijk thuis willen blijven wonen. Pascalle van der Hoek, derdejaars student Toegepaste Gerontologie, onderzocht daarom welke aanpassingen nodig zijn zodat de zorg- en welzijnsmonitor optimaal ingezet kan worden in de thuissituatie. Dit deed zij onder andere met behulp van interviews met mensen die leven met dementie, mantelzorgers, en zorgprofessionals.

Uit haar onderzoek blijkt dat toekomstige gebruikers voordelen zien in het gebruik van de Zorg en Welzijnsmonitor. De monitor is onder andere een goed product om slaappatronen in kaart te brengen en om te onderzoeken of bijvoorbeeld medicijnen en dagbesteding van invloed zijn op het slaappatroon. Toch blijkt dat er meer functies toegevoegd zullen moeten worden wil het product in de thuissituatie door klanten worden aangeschaft. Zo dienen er bijvoorbeeld vervolgstappen toegevoegd te worden zodat het inzichtelijk is voor klanten wat er gedaan kan worden om het slaappatroon te verbeteren of veranderen. Ook wordt een goede klantenservice en het ontvangen van informatie over huidige ontwikkelingen belangrijk gevonden door zowel toekomstige klanten als zorgprofessionals.

Liselore snaphaanl 1.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Liselore Snaphaan. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.