Artikelen zoeken

Brabantse Proeftuin Dementie

25 maart 2016 | Liselore Snaphaan

Opschalen van zorginnovaties voor mensen die leven met dementie, doe je op een sociale innovatieve manier!

Overal ter wereld werken mensen aan innovatieve producten en diensten waardoor mensen die leven met dementie langer en prettiger thuis kunnen wonen. Dit resulteert in een forse toename van het aantal beschikbare innovaties. Echter in de praktijk zien we nog steeds een kloof tussen de beschikbare innovaties aan de ene kant en het aantal innovaties dat daadwerkelijk bij de mensen met dementie in een thuissituatie gebruikt kan worden aan de andere kant. Wij zien opschalen daarom niet persé van 1 innovatie komen tot 100 innovaties, maar wel 1 innovatie laten gebruiken door 100 mensen. Om deze kloof te slechten ligt de oplossing niet kant en klaar op straat en kan ook niet door één partij worden opgelost. Daarom nemen ondernemers, wetenschappers, zorgprofessionals, beleidsmakers en burgers samen het initiatief in de Brabantse Proeftuin Dementie. We noemen dit ook wel Social Innovation. Centraal staan de drie kenmerken van sociaal innoveren: shared values, shared savings en shared knowlegde. Mensen die vooruit willen zijn van harte welkom. Want om nieuwe wegen te ontdekken moet iedereen buiten zijn eigen comfort-zone werken.

In de praktijk innoveren in communities of practice

De Proeftuin heeft géén eigen financiële middelen om in te zetten, maar ondersteunt, innovatieprocessen op verschillende manieren. De Proeftuin biedt naast een netwerk waarin ongelooflijk veel kennis en ervaring zit ook begeleiding, een podium richting het landelijk Deltaplan Dementie en (wetenschappelijk) onderzoek. De Proeftuin brengt mensen samen om te innoveren in de praktijk in de zogenaamde CoP’s.

Een Community of Practice (CoP) is een open, lerend netwerk met als doel een innovatief concept in de praktijk te implementeren, te toetsen en door te ontwikkelen. Er zijn al een flink aantal CoP’s actief passend binnen de verschillende innovatierichtingen. GGzE participeert in de kerngroep en brengt haar expertise van Innovate Dementia in deze proeftuin. Verder is de onderzoeksgroep Evidence Based Management van Innovatie van GGzE samen met Universiteit van Tilburg, Tranzo en Fontys Hogeschool verantwoordelijk voor het onderzoeksprogramma van de Proeftuin.

Wilt u weten wat de OOGST is van 2015, lees dan het volgende artikel http://www.brabantseproeftuindementie.nl/files/oogst2015-bpd-def.pdf

Liselore snaphaanl 1.jpg

Wil je meer weten over de Brabantse Proeftuin Dementie check dan de websitewww.brabantseproeftuindementie.nl of neem contact op met Liselore Snaphaan. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.