Artikelen zoeken

Biodynamisch licht en dementie

26 september 2018 | Ellen van Lieshout

Bent u iemand met dementie of leeft u samen met iemand met dementie?

Doe dan mee met ons project Dynamisch licht en Dementie: het effect van licht op slaap, stemming, agitatie en onrust

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dementie is nog steeds niet te genezen en zorg is met name gericht op ondersteuning van het dagelijks leven. Bij mensen met dementie raakt de biologische klok vaak ontregeld.

Deze nachtelijke onrust is één van de belangrijkste redenen om van een thuissituatie naar een instelling te moeten gaan.

Om de biologische klok in balans te krijgen is er binnen het project Innovate Dementia geëxperimenteerd met biodynamisch licht binnen een kliniek van de GGzE. De resultaten waren zo positief dat we willen onderzoeken of dit ook mogelijk is bij mensen thuis. Om de kwaliteit van het leven te vergroten en mensen langer thuis te kunnen laten wonen.

 

 

Biodynamisch licht

De positieve effecten van biodynamisch licht zijn al langer bekend. Het stimuleert de werking van onze biologische klok en hiermee bijvoorbeeld ook ons slaappatroon en onze stemming. Door met kunstlicht de zon na te doen, beïnvloeden we de menselijke hormoonhuishouding positief. Door onder andere het slaaphormoon melatonine overdag te onderdrukken, door gebruik van veel activerend blauwig wit licht, wordt dat hormoon niet onnodig verbruikt overdag en dus zal het in de avond beter opkomen als voorbereiding op goed en diep slapen.

Dit effect wordt versterkt doordat we ’s avonds rustig-makend warm wit licht ontvangen, net als de zon ’s avonds zachter en warmer van kleur wordt. De verschillende sterktes van het licht, de directe en indirecte richting en de veranderende lichtkleur gedurende de dag, wordt biodynamisch licht genoemd. Biodynamisch licht is veilig en kent geen nadelige effecten of bijwerkingen.

Onderzoek

Binnen de GGzE is een onderzoek gedaan bij 13 cliënten met dementie op een klinische afdeling. De resultaten laten zien dat het slaapritme zowel ’s nachts als overdag positief wordt beïnvloed bij mensen met dementie. Het aantal keren dat mensen uit bed komen gedurende de nacht verminderde significant evenals het aantal dutjes dat mensen deden overdag.

Ook werd met het extra licht overdag aangetoond dat mensen ’s nachts veel langer in bed lagen en overdag langer wakker waren. Dit alles geeft sterke aanwijzingen dat biodynamisch licht bij dementie het nachtelijk ronddwalen en slapen overdag positief kan beïnvloeden. Het is wenselijk om in een thuissituatie bij een meer diverse groep mensen met dementie te onderzoeken of dit effect in een thuissituatie ook wordt gevonden

Samenwerking diverse partners

GGzE ziet veel mogelijkheden met deze innovatie in een thuissituatie en gaat in samenwerking met diverse partners (TUe, LIFX, McRoberts, Brabantse Proeftuin Dementie) een vervolgstudie opzetten. We willen zo bijdragen aan het gezonder, prettiger en veiliger thuis wonen van mensen met dementie, waarbij hun mantelzorgers tijdig voldoende worden ontlast en de mensen met dementie zelf zoveel mogelijk kunnen deelnemen aan de maatschappij. We sluiten hierbij aan bij de huidige, maatschappelijke behoefte naar slimme en betaalbare oplossingen voor de thuissituatie.

Vervolgstudie

In de vervolgstudie willen we 40 mensen met dementie betrekken die thuis wonen samen met hun partner of mantelzorger. We willen onderzoeken of biodynamisch licht in de thuissituatie effect heeft op het slaappatroon, de angst, stemming en emotionele onrust van de mensen met dementie. Daarnaast willen we graag weten of de mantelzorger minder spanning ervaart.

Meedoen? Graag!

Wilt u samen met uw partner/mantelzorger meedoen met ons project om de kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten te verbeteren? Graag!

Wat houdt meedoen in?

  • We zoeken mensen die bereid zijn om 16 weken mee te doen met het project. U hoeft geen enkele keer naar ons te komen, alle bezoeken kunnen bij u thuis plaats vinden op het moment dat het u uit komt
  •  We vragen van u dat we twee periodes van 4 weken uw huidige verlichting mogen vervangen door biodynamische verlichting. Hiermee vervangen we gewoon de huidige lampen door andere lampen of we plaatsen er lampen bij. Deze lampen werken met een app, dus WIFI is nodig.
  • Daarnaast vragen we van u en uw partner/mantelzorger om elke 4 weken enkele korte vragenlijsten in te vullen (onder onze begeleiding).
  • Ook vragen we u en uw partner/mantelzorger om een kleine lichtmeter te dragen zodat we ook precies weten hoeveel licht u heeft ontvangen
  • Eens per 4 weken vragen we u om gedurende een week een bewegingssensor te dragen zodat we kunnen meten hoeveel u beweegt en slaapt.

We begrijpen het als deze informatie nog onvoldoende is om een beslissing te kunnen nemen of als u nog vragen heeft.

Heeft u belangstelling voor ons project, neemt u dan contact op. We leggen u dan graag precies uit hoe het meedoen aan het project werkt. Dit kan telefonisch, per mail of door een bezoek bij u thuis.

 

Ellen van Lieshout .jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Ellen van Lieshout. En kijk ook op onze teampagina. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.