Artikelen zoeken

Bijzondere multidisciplinaire brainstormsessie

24 november 2016 | Liselore Snaphaan, Iris Geerts

Tijdens één van de discussiegroepen van Innovate Dementia hebben 2 studenten van Fontys Toegepaste Gerontologie, Claire Hendriks en Bo Bekkers, kennis gemaakt met een aantal TU/e studenten van de opleiding Industrial Design.

Alhoewel beide opleidingen innovatieve producten ontwikkelen die inspelen op het zo lang mogelijk prettig en veilig thuis wonen voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers, zijn de opleidingen complementair. Dit omdat de opleiding Industrial Design vanuit een technische invalshoek naar producten kijkt, terwijl de opleiding Toegepaste Gerontologie zich in eerste instantie richt op de persoon voor wie de innovatieve oplossing bedoeld is en aan probeert te sluiten bij zijn of haar behoeften.

DSC_0010.jpg

Na afloop van de discussiegroep bleek dat de studenten elkaar inderdaad konden helpen. Eén TU/e studente, Thilly Coppelmans, had namelijk, net zoals Claire Hendriks en Bo Bekkers, behoefte aan een andere visie op haar project. Dit resulteerde in een bijzondere brainstormsessie die door Claire en Bo als volgt ervaren werd:

“We zijn bij elkaar gekomen en hebben om de beurt onze gedachten en ideeën ten aanzien van onze eigen projecten op tafel gelegd. Op basis hiervan zijn we gaan brainstormen. Het was erg interessant om te zien dat we elkaar op nieuwe ideeën en gedachten konden brengen en dat we onze gedachtegangen konden verbreden. Na afloop van de brainstormsessie hadden wij alle drie weer stof tot nadenken en konden we weer verder met onze projecten. We hebben afgesproken om contact met elkaar te houden en dat we elkaar voor vragen konden benaderen. Op deze manier ontwikkelen we onze producten door middel van co-creatie waarbij we personen met hun behoeften en techniek samenbrengen!”

Ook dit voorbeeld onderstreept dat samenwerking essentieel is voor innovatie. Het verlegt niet alleen grenzen, maar zorgt bovendien ook voor snellere realisatie. Zo simpel kan het soms zijn.

Harriet Verbeek.jpg

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Harriët Verbeek. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.