NULL Evidence Based Management van innovaties

Artikelen zoeken

artikel dementie.jpg

Verslag Congres 2016 European Health Management Association

5 augustus 2016 | Joyce Bierbooms, Inge Bongers, Frank van Gool

Verslag congres 2016 European Health Management Association

Op 14, 15 en 16 juni 2016 vond in Porto het jaarlijkse congres van de European Health Management Association plaats.

Frank van Gool, Joyce Bierbooms en Inge Bongers (GGzE) gaven vanuit de onderzoeksgroep Evidence Based Management van Innovatie presentaties op dit congres.

Flexibiliteitsmonitor voor teams in GGz

Frank van Gool ging tijdens zijn presentatie in op de ontwikkeling van de Flexibiliteitsmonitor voor teams in de GGz. Dit is een tool wat teams kunnen gebruiken om hun eigen flexibiliteit en veerkracht te monitoren en zo vroege signalen van verstarring en afnemend leervermogen te signaleren. Deze monitor is ontwikkeld in een pilot bij GGz Breburg en zal het komende jaar worden doorontwikkeld binnen 3 teams van GGzE. Parallel hieraan wordt onderzoek verricht naar de bruikbaarheid en effectiviteit van de monitor in het kader van Frank zijn promotieonderzoek.

Positive Perception Program (PPP) binnen GGzE

Joyce Bierbooms heeft tijdens de tweede congresdag verteld over het werken met het Positive Perception Program (PPP) binnen GGzE. Hierin heeft zij het belang van het meten van cliëntervaringen besproken, laten zien op welke wijze GGzE hier mee aan de slag is gegaan met PPP en de ervaringen met de methode gedeeld met de toehoorders.

Op de laatste congresdag heeft Joyce verteld over het werken in zelforganiserende teams in een GGZ instelling en hoe het teamfaseprofiel binnen GGzE wordt gebruikt om teams te ondersteunen in deze ontwikkeling.

Aansluiting onderzoek in de zorg

Inge Bongers leidde in een andere zaal een levendige discussie over hoe onderzoek beter kan aansluiten bij de snelle veranderingen in de gezondheidszorg. Hoe kan onderzoek relevant, snel genoeg en responsief blijven om de praktijk van toepasbare en bruikbare kennis te voorzien? Nieuwe onderzoeksdesigns (actiegericht onderzoek), nieuwe manieren van publiceren (via social media), gebruik big data en de mogelijkheden van personalized health care data passeerden de revue.

Voor meer informatie over dit congres en om te zien wat er nog meer gepresenteerd is, zie: www.ehma.org.

Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met Joyce Bierbooms.

Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.