Artikelen zoeken

Timeline: Innovate Dementia


Dementiezorg van morgen GGzE

03 February 2016 | Harriët Verbeek | Implementatie Toon project timeline

Ook deze keer weer een informatieve nieuwsbrief met actualiteiten uit de groep Innovate Dementia. Veel leesplezier!

>>>>>NIEUWSBRIEF>>>>>NIEUWSBRIEF>>>>>NIEUWSBRIEF>>>>>NIEUWSBRIEF>>>>>

Innovate Dementia richt zich op het ontwikkelen van hulpmiddelen die bijdragen aan het zo lang mogelijk thuis wonen met dementie.

    • Interactieve discussiegroep

Op 11 augustus werd er een extra lange en interactieve discussiegroep georganiseerd. Het onderwerp dat veel discussie opriep was het nieuw te testen product MOPAS. Dit is o.a. een GPS tracking systeem waarmee mantelzorgers kunnen zien waar hun naaste zich bevindt via een applicatie op de telefoon, PC of tablet. De mensen met dementie kunnen via één druk op de knop contact maken wat bij de mantelzorger op de smartphone, tablet of PC binnenkomt.

Een week later is de pilot gestart. De resultaten waren erg wisselend. Sommige mensen konden er redelijk mee overweg, anderen vonden het vooral moelijk. Er is heel veel feedback gegeven, door cliënten en mantelzorgers waarmee MOPAS aan de slag is gegaan. De aanpassingen namen meer tijd in beslag dan verwacht. Vanaf medio november is de aangepaste app beschikbaar in de app store, en gaat de 2e pilot van start.

  • Toekomst van Innovate Dementia

Afgelopen september 2015 is de Europese subsidie van Innovate Dementia afgelopen. Vanwege de prachtige en bijzondere resultaten, behaald door de enthousiaste inbreng van zoveel deelnemers wordt op meerdere manieren gezocht naar andere financieringsmogelijkheden om Innovate Dementia te laten voortbestaan. Hierbij krijgen we veel erkenning van verschillende partijen, maar zullen op bestuurlijk niveau nog knopen moeten worden doorgehakt.

De enquête die we onlangs hebben uitgezet zal hier zeker een toegevoegde waarde in zijn. De enquête was naar 35 deelnemers verstuurd en de respons is : 57%. Dit is hoog in een tevredenheidsonderzoek. Alle respondenten geven aan dat Innovate Dementia doorgang moet krijgen, wat een fantastisch compliment is!!!

  • Minddistrict

GGzE is gestart met e-health via Minddistrict (kort gezegd zorg via de computer). Dit betekent dat u mogelijk ook van ons een digitale vragenlijst of informatie toegestuurd krijgt via Minddistrict. Een voorbeeld is de STAR training (online cursus over dementie en nu?) die in de nabije toekomst ook via Minddistrict gratis te volgen is. Minddistrict is een beveiligde online omgeving die binnen GGzE steeds meer en meer gebruikt wordt.

  • Congressen

Innovate Dementia heeft op verschillende congressen gestaan om aandacht te vragen voor Innovate Dementia. Zo is er een geestdrift bijeenkomst geweest in Tilburg georganiseerd door de Universiteit van Tilburg, Tranzo. Het thema was Technologie in de GGz, zie deze link voor meer informatie. Twee deelnemers van Innovate Dementia hebben daar hun ervaringen met het publiek gedeeld waarbij wij veel positieve reacties op hebben teruggekregen. Op het Immens congres op 18 november 2015 hebben Liselore Snaphaans en Harriët Verbeek in een workshop resultaten van Innovate Dementia gepresenteerd. Daar waren ook veel bedrijven die interesse hebben getoond in Innovate Dementia.

  • Goed om te weten:

Elke tweede dinsdag van de maand vindt er een discussiegroep plaats van 10:00-12:00 uur in De Grijze Generaal Winston Churchilllaan 75 in Eindhoven. U kunt zich aanmelden via Harriet Verbeek.

  • Informatie/Websites:

Aanmelden voor deelname aan het project Innovate Dementia kan via Harriët Verbeek. Algemene informatie vind je op deze website.


Harriet Verbeek.jpg

Mocht je naar aanleiding van deze nieuwsbrief of je ervaringen vragen hebben, neem dan contact op met Harriet Verbeek. Op de hoogte blijven van GGzEi? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.